Töltés...
  0 termék
Kineziológiai Tapasz

Miért vásároljon tőlünk tape-et?

  • Eredeti kiváló minőségű sport szalagok 2400 Ft/db áron
  • Közvetlenül a koreai gyártótól
  • Szállítás akár másnapra raktárról
  • Tape ragasztás 4 500 Ft-ért Budapesten
Vásárlás

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelése
A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlásából adódó tartásbeli probléma, amely nagyjából minden hetedik fiatalt érinti. Fontos tudni, hogy a gerincferdülésnek két típusát különböztetjük meg. Az egyik típus az úgynevezett funkcionális gerincferdülés, amely megfelelő terápiával korrigálható.
A legveszélyeztetettebb korcsoportot a fiatalok jelentik, hiszen a gerincferdülés általában a gyors növekedést jelentő életszakaszban alakul ki. Az orvostudomány felmérése alapján egyre több a gerincferdüléses fiatal. Ennek több oka lehet. Mindenekelőtt nem szabad kizárni annak a lehetőségét, hogy a statisztikai adatok a korábbi évtizedekben pontatlanok voltak, ellenben nem hanyagolható el az a tény, hogy a fiatalok hamarabb nőnek, gyorsabb a biológiai fejlődésük, ezt pedig nem követi szorosan az izomerejük fejlődése. A gerincferdülés bizonyos tekintetben összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal, illetve a sok üléssel.

A gerincferdülés kialakulásának okai gyakorlatilag ismeretlenek. Annyi bizonyos, hogy családon belül nagyobb az öröklődés esélye, tehát a genetikailag meghatározott adottságok mérvadók e kérdésben. A genetikai okok mellett a legfőbb probléma az aránytalan fejlődésben keresendő; a gyerekek rendkívül gyorsan nőnek, már igen fiatalon nagy testmagasságot érnek el, ehhez viszont nem társul a testtartást biztosító izmok fejlődése. Ha az izomzat fejlődése elégtelen, akkor a csontozat tartása sem lehet megfelelő és sajnos deformációk jelentkezhetnek. A rossz szokások is hozzájárulnak a gerincferdülés kialakulásához; gondoljunk a rossz testtartásra ülés közben vagy a félvállon hordott iskolatáskára.

Fontos megjegyezni, hogy a gerincferdülés nem kizárólag esztétikai probléma. Az előrehaladott gerincferdülés sajnos komoly mozgásszervi megbetegedésnek tekinthető, de már az enyhébb deformációk is vezethetnek hátfájáshoz.

A gerincferdülés alapvetően gyógytornával kezelhető, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy hosszadalmas és időigényes folyamat. Főként a gyermekek esetében bír nagy jelentőséggel a gyógytorna, hiszen az ő gerincük még fejlődésben van. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy hatékonyság esetében rendszeres gyógyfoglalkozásra és otthoni tornára is szükség van.

Rendelőnkben elérhető a röntgensugár nélküli, 1 fok pontossággal mérő (a röntgennel történő vizsgálat 4 fok pontosságú) BackScan számítógépen gerincvizsgáló eszköz, mely néhány perc alatt képes a gerincoszlopról háromdimenziós felvételt készíteni.

Kapcsolódó cimkék:

Gerincferdülés kezelése